23948sdkhjf

Två omkom i elolyckor 2016

Elsäkerhetsverkets statistik för 2016 visar att två personer omkom i samband med ett kraftledningsarbete.

Trots att elsäkerheten är hög i Sverige sker ibland elolyckor. De senaste tio åren har antalet dödsfall varit 0-5 personer årligen.


2016 års statistik visar att två personer omkom då de arbetade med att bygga om en kraftledning mellan Lesjöfors och Fredriksberg. Båda montörerna kom i kontakt med en spänningsförande ledning och fick 30 000 volt genom kroppen.


Dödsolyckor där luftledningar varit inblandade har dock sjunkit rejält de senaste femtio åren, Rapporterar Elsäkerhetsverket. 1972–1981 var luftledningar inblandade i 45 elolyckor med dödlig utgång. De senaste tio åren har fem dödsfall inträffat med luftledningar inblandade.


Annars har den vanligaste orsaken till elrelaterade dödsolyckor de senaste tio åren varit att privatpersoner fått ström i sig när de klättrat på en tågvagn, eller vistats på spårområden, och kommit i kontakt med ledningar och kontaktskenor. 14 personer har omkommit av den anledningen.


För den som är yrkesverksam inom el har arbete med rutiner, kompetens, ständiga riskbedömningar, dokumentation och kontroll före ibruktagning, utvecklat ett systematiskt arbetssätt som tillsammans med god säkerhetskultur har gett ett positivt resultat över tid.


Men kunskapen om elinstallationer och elektrisk materiel behöver även öka hos privatpersoner. Elsäkerhetsverket ser att elinstallationer av "hemmafixare" orsakar både elolyckor och elbränder i samhället.


– El är farligt och oavsett om man arbetar med el eller använder el så bör elektricitet hanteras med respekt. Den som arbetar med el ska göra en riskbedömning innan arbetet påbörjas och vidta nödvändiga åtgärder för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt. För privatpersoner gäller det att anlita en behörig elinstallatör och inte försöka göra jobbet själv. Man måste vara medveten om att man är ansvarig för sin egen elanläggning, säger Lars Jansson, som handlägger statistiken kring elolyckor på Elsäkerhetsverket.


Elsäkerhetsverket har uppgifter om elolyckor med dödlig utgång sedan 1898.


Fakta:



Arbetsgivare är skyldiga att anmäla elolyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket, som i sin tur anmäler till Elsäkerhetsverket.
Elnätsföretag är skyldiga att anmäla elolyckor direkt till Elsäkerhetsverket.
Det totala antalet elolyckor har mer än halverats på 30 år.
1 juli 2017 börjar en ny elsäkerhetslag att gälla. Läs mer på www.elsakerhetsverket.se/nyaregler .

Foto: Elsäkerhetsverkets hemsida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08