23948sdkhjf

Fyra digitaliseringsråd till regeringen

I dag, torsdag, presenterade Digitaliseringskommissionen sitt slutbetänkande till regeringen. Det innehåller fyra rekommendationer.

”För digitalisering i tiden”, så heter slutbetänkandet från Digitaliseringskommissionen som lämnades över till bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson på morgonen idag, den 15 december.


I betänkandet konstateras att digitaliseringen har stora effekter på både den enskilde och på samhället i stort. Vi går nu från ett industrisamhälle till ett digitalt samhälle. Det offentliga behöver ta en ledande roll i den digitala transformationen.


En sådan ledarroll kräver långsiktighet, ett helhetsgrepp, en inriktning och kraftsamling. Då kan Sverige åter bli världsledande på att använda digitaliseringens möjligheter.


Expertgruppen bakom betänkandet ger svenska regeringen fyra rekommendationer:



Organisation för digitalisering: Inrätta skyndsamt en ny myndighet med ansvar för att främja digitaliseringen.
Strategi för digitalisering: Anta en strategi som ger riktning och kraft åt arbetet.
Ledarskap för digitalisering: Stärk ledarskapet så att digitaliseringens möjligheter används.
Kompetens för digitalisering: Prioritera att bygga kompetens, för att säkerställa välfärd och tillväxt i det digitala samhället.

”Vi lever i en spännande och intressant tid! Digitaliseringen är den mest samhällsomvälvande processen sedan industrialiseringen. Utvecklingen innebär att vi kan göra helt nya saker och göra de saker vi tidigare gjort på helt nya sätt”, skriver Digitaliseringskommissionens ordförande, Jan Gulliksen, professor vid KTH, i sitt förord.


Han fortsätter:


”Industrialiseringen innebar att det välfärdssamhälle vi har i dag utvecklades så att fler har möjligheter till ett gott liv. Digitaliseringen kan göra att vi utvecklar ett demokratiskt och hållbart välfärdssamhälle som vi i dag knappt tror är möjligt”.


Det var den 7 juni 2012 som regeringen beslöt att tillsätta Digitaliseringskommissionen, med uppgiften att verka för att målet i den it-politiska strategin ”It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige” uppnås och att regeringens ambitioner inom området fullföljs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062