23948sdkhjf

Ska du anställa en Chef eller Ledare i en underhållsorganisation?

Det har skrivits en hel del material där man jämför “chefer” (Management) och “ledare”.
I det mesta jag har läst målas chefen oftast som ett knölpåks-släpande och dreglande troll som är både elakt och har dålig fantasi. Chefen sägs styra organisationen med basebollträ och megafon—en föråldrad auktoritär, en kvarleva från 1800-talet med militära drag. Ledaren däremot framställs ofta som en ung, sympatisk och kreativ varelse som har obegränsad tillit för sina anställda och låter dem jobba med det som inspirerar dem. Ledaren beskrivs nästintill som en underbar fe, viftandes med ett trollspö som är laddat med inspiration och tillit. Eftersom ledaren är så magiskt snäll och trevlig följer alla ledaren och då funkar allt jättebäst!

Men hur är det egentligen? Behöver vi en ledare eller chef i underhåll?

En förenklad beskrivning av chefen (Manager) är någon som är duktig på att följa upp de system som finns, inte ändrar sig i första taget, men kanske inte är så kreativ och har svårt att få folk med sig i förbättringsinitiativ medan ledaren kan se förbättringspotential och är duktig på att få folk med sig. Med mina förenklade (och stereotypiska) karaktärsbeskrivningar är det ju ganska självklart att vi vill ha både och—en person som kan anpassa sig till alla situationer när så behövs. En person som både kan leda och chefa. Problemet är väl att det inte finns så många personer att få tag i.

Så när anställer vi en chef? När anställer vi en ledare?

I en något förenkad värld tror jag att vi behöver anställa en chef när vi har fått de viktigaste arbetssätten på plats. Det vill säga: När vi har beredning, schemaläggning, förebyggande underhåll, förrådshållning och effektiv problemlösning väl fungerande i vår organisation. När vi väl lyckats få ihop de här bitarna, vill vi inte ha alltför mycket förändring i arbetssätten. Då behöver vi en duktig chef som kan hålla ihop existerande arbetssätt. I ett sådant läge kanske man anställer en ledare som vice chef och låter ledaren jobba med förbättringsfrågor.

Å andra sidan, är fabriken helt oorganiserad och utan fungerande arbetssätt och procedurer, behöver vi en ledare som är kreativ kan driva förbättringar. I en sån situation kanske man anställer en chefstyp som vice chef för att stadga upp de förbättringar som införs, någon som går bakom ledaren och följer upp och implementerar.

Vi gjorde en underhållsstudie i ett mejeri i Edgecumbe, Nya Zeeland för några år sedan. Det var en uppföljning av ett par undersökningar som vi hade gjort två respektive fyra år tidigare. Mejeriet hade samarbetat med Idcon i totalt sex år innan underhållsstudien. Underhållsledningen var väldigt stark på koncernnivå, där alla 24 mejerierna gick igenom en undersökning ungefär vartannat år. Varje mejeri fick ett “Idcon Bästa Arbetssätt” (BA) och blev poängsatta från 0 till 100. Fabriker runt världen har som medel 33 enligt vår skala, medan 75 är “världsklass”. Mejeriet i Edgecumbe fick en rekordhög poäng—78—det högsta vi någonsin delat ut. När vi sammanställde slutpresentationen kom såklart frågan om våra rekommendationer upp. Det var en väldigt annorlunda situation för oss eftersom de flesta fabriker oftast behöver förbättra de grundläggande arbetssätten. Edgecumbe hade ju allt på plats. Vi kom fram till att deras största uppgift (och utmaning) framåt var att hålla kvar vid deras existerande situation. Det var tydligt att de behövde en chef som kunde se till att sytemen överlevde flera generationer av anställda. I en sådan här situation är jag övertygad om att de behöver en chef, inte en ledare.

Summa sumarum så tycker jag att diskutionen vilket som är bäst, chef eller ledare är ganska onödig, både troll och féer behövs, men i olika situationer. De fyller olika och viktiga funktioner i de utmaningar vi står inför inom underhåll i dagens läge. I visa fall är det chefer med deras läggning åt att följe existerane system, ibland behövs en ledare som driver föränding. Kan man hitta en vinnande kombination, så är det ju ett drömläge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063