23948sdkhjf

Underhållande teknik

Jaha, då var det dags att sätta punkt för ännu en ledare och få iväg ytterligare en utgåva av Underhåll & Driftsäkerhet till produktion. Då måste jag ju passa på att göra lite ”oblyg” reklam för U & D:s konferens Underhållsdagen, som vi arrangerar den 22 november i Göteborg. Temat för dagen är ”samtidens och framtidens underhåll” och som ni säkert förstår på den titeln så kommer dagen att inrymma punkter om både sådant som utgör underhållets vardag idag, och sådant som kanske kommer att göra det i framtiden.

Ett exempel: Problem med skruvlossning. Det tas upp i två punkter, med helt olika utgångspunkt. I det ena fallet en väl beprövad mekanisk lösning, i det andra en lösning där skruven mäter sin spänning med en inbyggd sensor och rapporterar denna data till en molnbaserad databas. Internet of Things med andra ord.

En punkt kommer behandla hur vardagen kommer att se ut för, och vilka krav som kommer ställas på framtidens underhållstekniker. Maskiner som twittrar står också på programmet, liksom ett par punkter som tar upp sensorer av olika slag. I tillägg till det kommer vi få höra om framtidens underhåll kommer att bli effektivare och en stor punkt blir också presentationen av ett system eller koncept för automatisk kontroll av maskiners hälsa. Det blir helt enkelt en matnyttig dag för alla som på något sätt känner sig berörda av underhåll. Programmet i sin helhet hittar du på www.underhallsdagen.se där du förstås också kan anmäla dig.

Apropå ny teknik, sedan sist har jag varit med på två intressanta event. Dels har jag fått testa Microsofts Hololens, som inte är VR-glasögon, utan snarare AR-dito. Området augmented reality och utrustningen Hololens lär vi få se och höra mycket om de närmaste åren när det gäller underhåll, det är jag övertygad om efter att ha provat och upplevt hologram ”svävande” i rummet. Dels var jag på en konferens om techindustrin i Skåne och där fick jag klart för mig en sak som jag missat tidigare. Det pratas mycket om 5G nu, den nära förestående tekniken som mer eller mindre är en förutsättning för den allt snabbare digitaliseringen av industri och samhälle. Det har ju fallit sig naturligt att betrakta detta som femte generationens mobiltelefoni, vilket det på sätt och vis också är. Men, som det utrycktes av en Ericssonchef på plats: Samtal via mobiltelefon, det kommer att vara ett specialfall i 5G. När tekniken kommer att rullas ut så kommer det att vara fler maskiner, prylar och apparater av olika slag kopplade till 5G än mobiler. Något att tänka på, både i samtiden och i framtiden.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078