23948sdkhjf

Banbrytande teknik för ultrahögspända elnät

ABB har utvecklat, tillverkat och kraftsatt en transformator för ultrahög spänning, 1200 kilovolt, som en del av Indiens plan på ett 1200kV överföringssystem.

Satsningen på ett 1200 kV-nät sker i tillägg till dagens 400kV och 800kV överföringsnät, för att möta den ökande efterfrågan på el i landet. Transformatorn har tillverkats och provats vid ABB:s högteknologiska fabrik Vadodara i Indien.


1200kV-transformatorn står för den högsta spänningsnivån för växelström (AC) i världen och finns installerad vid den statliga provanläggningen i Bina, Madhya Pradesh, i centrala Indien, som en del av samarbetsprojektet startat av landets största kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID).


Indiens stora energiresurser ligger ofta långt ifrån landets industri- och befolkningstäta regioner, vilket kräver effektiva kraftöverföringssystem. Tillsammans med landets åtagande att öka andelen förnybar energi bidrar detta till satsningen på en ultrahögspänd kraftinfrastruktur.


Överföringssystemet på 1 200 kV kommer att stärka elnätet och öka överföringskapaciteten med 6000 megawatt (MW). Överföring på högre spänningsnivåer möjliggör transport av stora mängder el över längre avstånd, samtidigt som förlusterna minimeras. Dessutom krävs mindre yta för färre kraftledningar, vilket minskar miljöpåverkan och kostnaderna överlag.


I tillägg till transformatorn har ABB också utvecklat en 1200kV brytare som spänningssattes vid ett tidigare tillfälle vid samma station. Det var den första hybridgasisolerade i världen som kraftsattes på denna spänningsnivå. Den unikt konstruerade brytaren är placerad på ett säkert sätt tillsammans med frånskiljaren i en tank fylld med isolergas – vilket sparar upp till 60 procent yta jämfört med konventionell design.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063