23948sdkhjf

Vattennät rengörs med is

Med start i oktober kommer Pollex AB utföra renspolning av vattenledningsnätet i Billesholm. Detta på uppdrag av NSVA.

Vid spolningen kommer man att använda sig av två arbetsmetoder, ispiggning samt luft- och vattenspolning. Ispiggning är en metod som framgångsrikt använts i bland annat Storbritannien, Australien och Holland och i september 2015 testades metoden av NSVA i norra Billesholm. NSVA var då det första företaget i Sverige att prova denna metod.


-Resultatet av förra årets ispiggning var bra och därför har vi valt att prova den i år igen, men nu i den södra delen av Billesholm, säger Dejan Tucakov, VA-ingenjör på avdelning Rörnät på NSVA, i ett pressmeddelande.


Ispiggning innebär att is förs in och trycks genom ledningen, från en brandpost till nästa, vilket rengör ledningen mekaniskt. Med isen följer fällningar och mikrobiell tillväxt som finns på insidan av vattenledningen. Isen tas omhand och renas efter att den använts. Smältvattnet riskerar därmed inte att rinna ut på gator eller ner i dagvattenbrunnar.


Luft och vatten leds in och ut i ledningssträckan via brand- eller spolposter. Det luftblandade vattnet avskiljer avlagringarna (järn och mangan) i röret och spolas ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08