23948sdkhjf

Hallå där Johan Bengtsson!

Som ska tala på Industri 4.0 den 21 juni i Båstad. Vad ska du prata om?
- Jag ska prata om smarta fabriker. Jag använder uttrycket ”Smarta Fabriker” istället för Industri 4.0, eftersom det egentligen är namnet på Tysklands nyindustrialiseringsstrategi. Smarta fabriker är ett begrepp som inrymmer mycket av det tyskarna håller på med. Det är ”buzz words” som Internet of Things, Network Society, Augmented Reality med flera och allt det här kommer jag att ta upp.

Är det bara digitalisering som gör en fabrik smart?

- Nej, jag kommer också att tala exempelvis om att en smart fabrik också är en hållbar fabrik utifrån bland annat ett arbetsmiljöperspektiv. En smart fabrik är en attraktiv fabrik att arbeta i. Vidare menar jag att en smart fabrik också är en klimatsmart/miljösmart fabrik. Det kommer jag att prata om, utifrån de erfarenheter jag har från projektet ”Smarta Fabriker” som jag driver. I det projektet handlar det om att sprida kunskap om digitalisering i industrin.

Hur länge har du jobbat med det projektet?

- Det är ungefär ett halvår, framförallt mot teknikcollege. Bland annat var vi med på Underhållsmässan i mars och visade detta. Vi kommer att vara med på Scanautomatic/Processteknik i oktober och göra denna aktivitet även där. Det handlar om kompetensförsörjning till industrin.

Innebär digitaliseringen bara möjligheter för svensk industri, eller finns det hot också?

- Jag tror att om vi inte hoppar på ”tåget” med digitalisering nu, så är risken att det inte blir några industrijobb kvar i Sverige överhuvudtaget. Digitaliseringen blir ett sätt att behålla jobben, men dessa kommer att förändras. Digitalisering kommer att innebära förändrade arbetsuppgifter, det står helt klart.

Industri 4.0-dagen arrangeras av tidningarna U & D, Verkstäderna och Process nordic i samarbete med Automation Region inom ramen för Entreprenörsveckan i Båstad. Mer info om veckan hittar du här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094