23948sdkhjf

Motorer meddelar när det är dags för service

Hittills har övervakning och förebyggande underhåll av lågspänningsmotorer varit både tidkrävande och kostsamt. Ny teknik från ABB förvandlar enkla motorer till intelligent maskinutrustning som själv meddelar när den behöver service.

Det handlar om smarta sensorer monterade direkt på motorerna som samlar och skickar in drift- och tillståndsdata via trådlös teknik. Den innovativa sensortrekniken erbjuder inte bara stora besparingar i fråga om underhåll och reparationer. Den möjliggör också användningen av Internet of Things, Services and People (IoTSP) för miljontals motorer. IoTSP är ABB:s koncept för att användarna ska dra nytta av digitaliseringen. Med den nya lösningen kan också små och medelstora företag använda IoTSP för att öka sin konkurrenskraft.


Den smarta sensorn samlar in information om drift- och tillståndsparametrar som vibration, temperatur och belastning samt beräknar energiåtgång. Data analyseras av en specialutvecklad programvara och presenteras i form av grafik för operatören som kan planera underhåll och därmed minska avbrotten med upp till 70 procent. Samtidigt kan livslängden för motorn höjas med upp till 30 procent och energiåtgången sänkas med så mycket som 10 procent. Sammantaget gör det att investeringen i den smarta lösningen för tillståndsövervakning betalar sig på mindre än ett år.


Lösningen är inte begränsad till nya motorer från ABB. Sensorerna kan installeras i fabrik eller på lågspänningsmotorer som redan är i drift på bara några minuter. Sensortekniken är också garanterat cybersäker. Sensorn är inte elektriskt ansluten till motorn och obehöriga kan därför inte komma åt motorn den vägen. Den smarta sensorn överför data trådlöst via krypterade protokoll till en säker server där de analyseras med hjälp av speciella algoritmer. Den molnbaserade servern uppfyller alla ABB:s strikta specifikationer för cybersäkerhet, och all data lagras i molnet i krypterad form. Den internetbaserade kundportalen använder dessutom ett rollbaserat åtkomstprotokoll för att garantera säker åtkomst av informationen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063