23948sdkhjf

Ny teknik mäter temp i mesaugnar

Kollegan Papernet.se rapporterar att Södra Cell Mörrum i Blekinge testat en helt ny mätteknik för att mäta temperaturen på mesaugnen. Med ny fiberoptisk temperaturmätning av ugnen skyddas utrustningen.

– Vi kan spara omkring fem miljoner kronor om året genom minskad energiförbrukning och färre haverier och då är det bara vid vårt enskilda bruk. Det finns nästan 40 bruk i Sverige som också har stora kostnader för haverier, säger Leif Andersson, strategisk rådgivare vid Södra Cell Mörrum.



Mesaugnen har en central funktion på ett massabruk och används till kemikalieåtervinning. Inuti ugnen är det ca 1000 grader varmt och det är svårt att kontrollera temperaturen exakt med befintliga mätmetoder. Ibland blir det ännu varmare och då förstörs teglet på insidan och ugnen havererar med stora kostnader som följd.



På Södra Cell Mörrum har en optisk fiber med sensorer monterats utanför men ändå nära mesaugnen. Man mäter strålningsvärmen från manteln på ugnen, på det viset kan både yttre och inre temperatur mätas mer exakt.



Det här nya sättet att mäta är ett utvecklingsprojekt. Den första delen har pågått från november 2015 till och med sista januari 2016.



Foto: Fiber Optic Valley

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109