23948sdkhjf

Automationslösning styr helt bruk

För första gången i massaindustrin ska en integrerad automationslösning styra hela produktionen, från vedgård till balningslinje, från ett centralt kontrollrum.

Det handlar om SCA Östrands utökade massafabrik i Timrå dit ABB ska leverera integrerade lösningar baserade på automationsplattformen System 800xA och kundanpassad programvara för massaprocesser. Lösningen inkluderar design av styrsystem, optimering av alla processer och utformning av kontrollrummet för den utökade massafabriken. Denna ska köras igång i juni 2018.



Traditionellt styrs olika processdelar, bland annat vedgård, kokare och sodapanna, från separata kontrollrum i en massafabrik. Genom att integrera olika processavsnitt för hela produktionen i ett enda system och i ett enda kontrollrum ska effektiviteten och produktiviteten, enligt ABB, höjas i samtliga processdelar. Det helintegrerade kontrollsystemet kommer att ge mycket goda anslutningsmöjligheter och full översikt av fabrikens alla processdelar och enheter.



Driftcentralen, där kontrollrummet blir placerat, kommer att bli utformad med den senaste tekniken inom ergonomi, design och layout för att säkra en attraktiv och effektiv operatörsmiljö som främjar till samarbete mellan alla anställda på bruket.



Operatörerna kommer att övervaka och styra hela bruket från åtta så kallade Extended Operator Workplaces, EOWs, som ger processöversikt, tillgång till rätt information och möjligheter till personlig intelligent ergonomi, i en enda lösning. Den enhetliga operatörsmiljön, som främjar ett effektivt samarbete, kommer att resultera i förbättrad drift, ingenjörsarbete, kontroll och underhåll.



Ordern omfattar också en simulator för test av styrningen för samtliga processer i fabriken innan leverans, och för utbildning av operatörer och processoptimering över tiden. För att säkerställa att driftsättningen av hela anläggningen sker så smidigt som möjligt, kommer fem simulatorer användas samtidigt före och under uppstart.



Fakta


SCA investerar 7,8 miljarder SEK för att utöka Östrands sulfatmassafabrik i Timrå till världens största produktionslinje för blekt barrsulfatmassa. Den utökade anläggningen kommer att ha en kapacitet på 900 000 ton massa per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078