23948sdkhjf

Ramböll följer upp vägunderhåll

Rambölls vägmätningsverksamhet, RST (Road Survey Technology), har nyligen vunnit sitt genom tiderna största projekt i Sverige.

För Trafikverkets räkning ska man utföra leveransuppföljning av drift och underhållsarbeten i stora delar av landet, på totalt 92 000 km väg. Uppdraget löper över två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två och värderas till cirka 80 MSEK.


Trafikverket har ansvar för de statliga vägarna i Sverige och har ansvaret för att dessa håller den standard som samhället kräver. Bland annat innebär det att drift och underhåll av vägarna ska skötas på ett sätt som bevarar det investerade kapitalet och att framkomlighet och säkerhet uppnår kraven. Huvuddelen av dessa uppgifter hanteras av upphandlade entreprenörer som sköter driften i landets olika driftområden.


För att säkerställa den kvalitet och standard som är satt utför Trafikverket genom underleverantörer leveransuppföljning genom ett kontrollprogram. I praktiken innebär det att kontrollera om det finns brister i entreprenörens arbete eller den överenskomna standarden genom systematiska översyner och stickprovskontroller.


I öppen konkurrens vann Ramböll leveransuppföljningen i 97 av landets 111 driftområden. I maj när kontraktet träder i kraft kommer man att utföra kontrollerna över i stort sett hela Sverige. Undantagen är Värmland, Bohuslän och Göteborg. Ramböll kommer att leverera en helhetslösning med kontrollanter som ger information till Trafikverkets nya datainsamlingssystem GPD Analys.


– Vi har en otroligt spännande tid framför oss och vi ser verkligen fram emot uppdraget som gör oss till landets i särklass största konsultbolag inom drift och underhåll av vägar, säger Peter Ekdahl, affärsområdeschef för RST på Ramböll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064