23948sdkhjf

Tillståndskontroll för långsamtgående utrustning

SKF har levererat utrustning för vibrationsmätning online till Iggesunds bruk, en del av Holmenkoncernen.

Den nya investeringen, där man valt SKFs standardsystem för vibrationsmätning online IMX-s, övervakar kritisk processutrustning på en massalinje.


- Det är en utmaning att identifiera de svaga signaler som kommer från ett långsamt roterande lager jämfört med ett snabbt roterande lager där snabba repetitioner gör det lättare att fånga upp obalanser, säger Petra Öberg Gustafsson försäljningschef för SKF i Sverige.


Iggesunds bruk tillverkar högkvalitativt homogent blekt kartongpapper av kemisk massa som används för grafiska produkter och förpackningar av hög kvalitet för produkter som exempelvis parfym och choklad.


- Stannar till exempel en tvättpress eller kokarutmatare, stannar också resten av processen. Det är viktigt att vi tidigt upptäcker och åtgärdar eventuella avvikelser. Vi behöver därför ett tryggt och robust system som vi kan lita på, säger Lars Bryngelsson, sektionschef Underhåll Cellulosa på Iggesunds bruk.


Vid långsamt roterande utrustning med varierande varvtal är det svårare att fastställa eventuella fel. SKF har utvecklat hård och mjukvara för vibrationsmätning och tillståndskontroll i decennier. Standardsystemet IMx-s, som kan följa ett oregelbundet varvtal under mätningen, lämpar sig därför väl även för mer krävande långsamtgående utrustning.


Iggesunds bruk, som sedan tidigare använder SKFs system för tillståndskontroll, installerar själva den nya utrustningen som omfattar 116 kanaler, samt givare och kablar. SKF stöttar med utbildning och specialistkompetens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062