23948sdkhjf

Oljeorder till ABB

ABB har tagit hem en order på system och utrustning till två HVDC omriktarstationer till norska oljefältet Johan Sverdrup i Nordsjön.

Beställare är Statoil och ordern bokades i första kvartalet 2015. En av omriktarstationerna placeras på land vid Haugsneset där den omvandlar växelström (AC) från nätet till högspänd likström (DC) för transport 200 kilometer ut till den andra stationen, placerad på en av oljeplattformarna vid Johan Sverdrup. Där omvandlas likströmmen tillbaka till växelström och distribueras till resten av fältet.


Oljeproduktion vid Johan Sverdrup, som ligger väster om Stavanger och väntas starta i slutet av 2019. De fyra plattformarna i den första fasen i projektet ska få sin kraftförsörjning helt och hållet från land via HVDC-länken.


– Att använda el från land för att driva oljeplattformar gör att Statoil slipper generera lokal el med gasturbiner och minskar sina koldioxidutsläpp, såväl som drift- och underhållskostnader betydligt. säger Peter Terwiesch, global chef för ABBs division Process Automation.


Kraftlänkar med HVDC-teknik används i ökad utsträckning för anslutning av avlägsna förnybara energikällor till konsumtionstäta regioner, sammankoppling av elnät över nationsgränser, elförsörjning av oljeplattformar från land och inmatning av el till tätbebyggda stadskärnor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081