23948sdkhjf

Fortum säljer svensk elnätsverksamhet

I fredags sålde Fortum sin svenska elnätsverksamhet Fortum Distribution AB.

Köpare är ett konsortium bestående av de svenska pensionsförvaltarna Första AP-Fonden, Tredje AP-Fonden och Folksam, samt den internationella infrastrukturinvesteraren Borealis Infrastructure Management Inc.


Den totala köpesumman uppgår till cirka 60,6 miljarder kronor på en skuld- och kassafri bas och Fortum förväntar att affären kommer att slutföras under andra kvartalet 2015, givet att nödvändiga myndighetstillstånd och avtalets sedvanliga villkor uppfyllts. Affären slutför försäljningen av Fortums elnätsverksamhet i Sverige, Finland och Norge.


Efter försäljningen av elnätsverksamheten kommer Fortum att koncentrera sig på tillväxt och utveckling av kärnverksamhet, inom kärnkompetenserna CO2-fri vattenkraft, kärnkraft och effektiv kraftvärmeproduktion.


Fortums svenska elnätsbolag äger och driver cirka 71 000 kilometer elnät på lokal och regional nivå och distribuerar el till cirka 906 000 kunder. Försäljningen har i sig ingen effekt för kunderna. Den sammanlagda volymen distribuerad el uppgick till 13,7 TWh under 2014. Fortums marknadsandel av lokalnätsmarknaden i Sverige är ca 17 %.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094