23948sdkhjf

Seriöst?

I den aktuella utgåvan av U & D ägnas en hel del av utrymmet åt innehåll som på något sätt har med underhållsfilosofier och dito strategier ett göra. Som ett led i förberedelserna för denna utgåva lade jag för ett tag sedan några timmar på att googla efter tips och uppslag med anknytning till dessa ämnen.

Det visade sig finnas en hel del relevant material ”därute” i form av examensarbeten, konferenspresentationer och mycket annat för den som känner för att fördjupa sig. En del av allt material får betecknas som ”svårtillgängligt”, medan en hel del annat bjöd på betydligt lättsammare toner. Och så fanns det förstås dokument som hemvant rörde sig mellan dessa ytterligheter.

Det var i ett sådant, närmare bestämt ett mycket gediget finskt examensarbete om maskinunderhållets utveckling från forntid till framtid, som jag hittade en mycket underhållande passage om standarder. På underhållsområdet finns ju som bekant ett antal sådana och den lätt ironiska kommentaren här var i form av en seriestripp vars första ruta förkunnade ”Nuläge – det finns 14 konkurrerande standarder”. Detta får de två ingenjörerna i ruta två att konstatera ”14 standarder, det är ju löjligt. Vi behöver ta fram en ny, universell standard som täcker in allt”. Ruta tre till sist lyder: ”Nuläge - det finns 15 konkurrerande standarder”….

Medan jag garvade gott åt detta så drog jag mig till minnes en del andra humoristiska reflektioner kring ingenjörskonst och teknik. Till exempel påståendet som sägs definiera fransk ingenjörskonst, ”till varje enkelt problem, finns det en komplicerad lösning” eller ”genom att lösa ett problem, skapar man genast ett nytt”. Alla som haft en bil med brittiskt elsystem har nog någon gång känt att det finns fog för det gamla skämtet om att Joseph Lucas var mannen som uppfann mörkret…..

Gör man sedan misstaget att aktivt leta efter ingenjörsskämt på nätet, då kan man bli fast i många timmar. Vad sägs om följande:

Vanligt folk säger ”om den fungerar, laga den inte”. Ingenjörer tror ”om den fungerar, har den inte tillräckligt många funktioner ännu”.

Eller denna: ”För optimisten är glaset halvfullt, för pessimisten är glaset halvtomt, för ingenjören är glaset dubbelt så stort som nödvändigt.”

Nej, nu är det dags att sätta punkt och planera nästa utgåva. Jag får väl börja med att ringa SKF och se om de har något kul på lager….

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141