23948sdkhjf

Forskning blir fjärrvärme

ESS i Lund är inte bara en av de mest spännande forskningsanläggningarna i Europa, utan också en av de mest energikrävande.

Som ett led i att energieffektivisera har ESS bland annat anlitat Sweco för att utveckla metoder med syfte att återanvända så mycket energi som möjligt. Så mycket som en årsförbrukning av el för omkring 10 000 villor kan återvinnas.


Swecos uppdrag omfattar bland annat detaljprojektering av ESS stora kylsystem och att konstruera det på ett sådant sätt att en stor mängd energi kan återanvändas för fjärrvärme. Med dessa åtgärder har anläggningen möjlighet att återvinna över 40 MW, vilket motsvarar en årsförbrukning av el för ungefär 10 000 villor.


ESS-anläggningen kyls med kylvatten som i sin tur kyls med hjälp av stora värmepumpar. Dessa värmepumpar omvandlar energin från ESS-anläggningen till fjärrvärmeenergi i två temperaturer (80 grader respektive 55 grader). Fjärrvärmevattnet av högre temperatur kommer att användas i kommunala existerande fjärrvärmenät. Det 55-gradiga fjärrvärmevattnet kommer främst att användas för uppvärmning av ESS-anläggningens egna byggnader. ESS planerar även att sälja överskottsenergi till andra företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062