23948sdkhjf

Vindförening förlänger konditionsövervakning

Slättens Vind förlänger sina avtal om konditionsövervakningstjänsten SPM Servicenet.

Förlängningarna sker med ytterligare 1 till 3 år för de intresseägda driftsbolagen Stenbrona Vindpark, Long Vindpark, Tumleberg Vind och Lumbers Vind med totalt tio vindkraftverk av fabrikaten Vestas och Kenersys.


Slättens Vind övervakar i dagsläget lagerkonditionen i sexton av sina vindturbiner med hjälp av onlinesystemet Intellinova Compact. Inom ramen för konditionsövervakningstjänsten har man hittills detekterat en rad lagerfel och detta har möjliggjort stora kostnadsbesparingar. Ett exempel är en lagerskada på mellanaxeln i en växellåda som nyligen identifierats i en turbin av typen Vestas V90 i Stenbrona. Konditionsmätningarna visade en stigande trend och spektrumanalysen indikerade innerringsskada. Vindturbinen stoppades i väntan på inspektion och efter kontroll med inspektionskamera konstaterades sprickor i innerringen. Jämfört med skalningar, som normalt pågår under en längre tid, är förvarningstiden för sprickor i lager relativt kort, men tack vare att mätningar sker online med övervakning via SPM Servicenet kunde skadan upptäckas i tid och ett stort haveri med kostsamma följdskador undvikas.


Slättens Vind är en ekonomisk förening som äger och förvaltar vindkraftverk, vars produktion av miljövänlig och förnyelsebar energi ger avkastning till sina ca 760 medlemmar och andelsägare. Föreningen äger eller deläger idag tjugosex vindkraftverk, belägna på Västgötaslätten, Dalboslätten, i Värmland, i Dalarna och i Bohuslän.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078