23948sdkhjf

Lån av professor gav insikt till ventilleverantör

Ventilutvecklaren Somas utnyttjade möjligheten att hyra en professor. Tanken var att professorn skulle bidra till att höja produktionskvaliteten på företaget.

Alla medlemsföretag inom Värmlandsklustret Paperprovince har möjlighet att låna en professor under en dag. Professorn ska fungera som problemlösare, verifiera en mätning, eller exempelvis göra laborationer. Möjligheten utnyttjades av ventilföretaget Somas i Säffle.


Somas ville ha en introduktion i en metod som påverkar företagets produktivitet som kallas Six Sigma. Det är en datadriven produktionsmetodik som strävar efter att uppnå en högre produktionskvalitet genom att eliminera avvikelser. Metodiken används med framgång av exempelvis Motorola och SKF.


Till undsättning kom professor Leo de Vin. Han berättade vad Six Sigma är och hur man kan använda Six Sigma för att förbättra produktiviteten. Det de Vin sade intresserade Somas så till den grad att de beslöt att skicka en utvecklingsingenjör på ett halvårs utbildning i metoden för att arbeta med ett skarpt projekt.


– Metoden är särskilt värdefull för de som tillverkar högteknologiska produkter och för dem som har problem med felleveranser eftersom metoden med hjälp av statistik hjälper dig att skapa tydliga instruktioner och minimera den mänskliga faktorn, säger Leo de Vin i en kommentar till Paperprovince.


Six sigma, som program och filosofi för kvalitetsförbättringar i företag och organisationer, tog sin början på Motorola år 1987. Six Sigma hämtar mycket av sin inspiration från det helhetsgrepp på kvalitetsfrågor som varit förhärskande i japanska industriföretag sedan andra världskriget. Beteckningarna på förbättringsledarna i den ganska hierarkiska struktur som utmärker förbättringsprogrammet (”Black Belts”, ”Champions”, etc.) har också sina rötter i japansk kampsport. Källa: Wikipedia

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093