23948sdkhjf

30 år av pumprenovering

Pumphuset torde vara ett namn de flesta känner igen när det handlar om pumpservice och -reparationer. Med verksamhet i Göteborg, Stockholm och Luleå kan man ta hand om det mesta kring service, reparationer och uppgradering av pumpinstallationer.
U & D har besökt Pumphuset i Göteborg, som för bara ett halvår sedan flyttade in i nya lokaler.

- Verksamheten startade för ca 30 år sedan under annat namn och 1996 köptes den av ABB som hade ambitioner att satsa på pumpområdet. Dock blev det så att man redan efter ett år sålde Pumphuset till dåvarande VD:n, som sedan ägde verksamheten fram till för sju år sedan då den köptes av den tyska pumpkoncernen KSB, berättar Bo Johnson som är servicetekniker och säljare vid företaget.

- Vi gör i stort sett allt som har med pumpservice och –reparation att göra, oavsett om det rör sig om avlopps-, industri- eller renvattenpumpar. Vi jobbar dessutom helt fabrikatsoberoende.

Bo Johnson säger att mycket av det man gör är akutinsatser.

- Andelen planerade jobb är liten, det vanliga är istället att kunderna ringer när de fått problem. Då åker vi ut, gör felsökning och beroende på omständigheter och applikation görs reparationer, service eller renovering sedan antingen i vår verkstad eller på plats hos kunden. Det beror på vad det är för fel, storleken på utrustning, förutsättningarna runt omkring med mera. Ibland visar det sig att det inte finns reservdelar att tillgå, eller att det av andra skäl inte är möjligt att renovera eller reparera. Då kan vi även erbjuda ny utrustning och vi tar då hand om allt som utbytet för med sig, till exempel svetsning av nya stativ och att få ut de gamla grejorna. Men mest är det rena reparationer det handlar om.

Nicklas Ellerström arbeter med logistik och försäljning och berättar om ett område där antalet uppdrag hela tiden ökar.

- Vi blir mer och mer engagerade i ombyggnader/moderniseringar av äldre pumpinstallationer till ”nya” specifikationer när det gäller styr- och reglermöjligheterna. En stor del där är att bygga på frekvensomriktare för att kunna styra pumparnas varvtal. Syftet är att minska energiförbrukningen i installationerna. Det här ligger i linje med nya EU-regelverk där vi till exempel sett direktiv om energiklassning och krav på verkningsgrad när det gäller elmotorer, konstaterar Nicklas Ellerström och tillägger att den grupp på fyra personer i företaget som sysslar med detta också sysslar med tillståndskontroll som stötpuls- och vibrationsmätningar, axeluppriktningar och liknande.

Det finns idag inga speciella regelverk gällande verkstadsmiljön vid pumprenoveringar, men vid Pumphuset är man väl förberedda på att det kan komma.

- Vi jobbar ju med allt från avlopps- till livsmedelspumpar och logiken säger att det kanske inte är riktigt bra att ena dagen fixa en avloppspump och nästa dag en livsmedelspump vid samma arbetsstation, säger Bo Johnson.

- Vi har därför separerat detta och tre olika verkstadsutrymmen. Ett allmänt för de flesta typer av reparationer, ett ”rent rum” där vi gör livsmedels- och andra pumpar med högre krav på hygien, samt ett avloppsrum för den typen av utrustningar. Det senare är lite speciellt inrett och faktiskt inte helt färdigt ännu. I rummet finns en tre meter djup kasun där vi kan provköra pumpar. Vi ska sätta upp ett par stora frekvensomriktare där plus utrustning för mätning av flöde och tryck, fyller Nicklas Ellerström i.

I princip tar man sig an alla typer av pumpar, oavsett storlek.

- Här har två stycken tvåtonstraverser och hos vår granne KSB finns två stycken åttatonsdito, så vi kan ta emot riktigt stora objekt, konstaterar Johnson och Ellerström.

Att använda kompositteknik vid pumprenovering är något som man jobbar ganska mycket med hos Pumphuset.

- Bland annat har vi gjort en hel del pumpar till badanläggningar och det speciella där är att vi ofta kompositbelägger nya pumpar. Det är vanligt inom den sektorn att köra med vanliga gjutjärnspumpar som beläggs innan de tas i drift. Därmed blir de precis lika bra som pumpar av syrafast stål eller mässing, plus att man får en något högre verkningsgrad. Det är ett speficikt område där ny utrustning kompositbeläggs och anledningen är helt enkelt att det blir väsenligt billigare i inköp. Samma fördelar kan man se i applikationer där det handlar om att pumpa bräckt vatten, säger de båda.

- Kompositer kommer mer och mer i de här sammanhangen och då och då har vi gjort riktigt stora objekt.

Rent generellt, har industrin koll på sina pumpar?

- Det varierar rätt mycket, kan man säga. En del har filosofin att köra tills det rasar, medan andra i stort sett bara köper material och delar av oss och gör reparationsarbetet själva. Det beror bland annat på vilken typ av verksamhet man har. Att köra tills det rasar i en verksamhet som producerar dygnet runt året om kostar ju väldigt mycket i form av stillestånd, försenade leveranser med mera, medan det också finns verksamheter som ganska lätt kan hantera att en pump tas ur drift en tid, säger Bo Johnson och Nicklas Ellerström avslutningsvis.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079