23948sdkhjf

Korrosion för miljarder!

Korrosionsskador kostar samhället enorma summor varje år. Men om industrin och samhället jobbade mer med förebyggande kontroller och service skulle mellan 25 och 30 procent av skadorna kunna undvikas.

Detta enligt en studie från den amerikanska teknikorganisationen NACE. Samhällsservice, till exempel el-, gas- och vatten- och avloppsanläggningar, är den industrikategori där kostnaderna för korrosionsskador är störst, följt av transporter och infrastruktur.


NACE:s studie från 2002 visar att de totala kostnaderna för korrosionsskador i USA låg på enorma 276 miljarder dollar årligen, eller 3,1 procent av landets BNP.


Korrosion är en av de vanligaste skade­orsakerna på olika typer av anläggningar och installationer inom industri och samhälle. Hela 35 procent av totalt 1050 skador i Inspectas skadedatabas Dambas, där 25 års industri- och anläggnings­skador finns kartlagda, beror på korrosion. Av korrosionsskadorna är spännings­korrosion vanligast, följt av korrosionsutmattning och allmänkorrosion.


-Vi vet att kostnaderna för korrosions­skador i industriella vatten- och avloppssystem är stora även i Sverige och att det finns ett stort behov av att jobba med före­byggande kontroller och service, säger Jan Wåle, material­expert på Inspecta och ansvarig för företagets stora skadedatabas.


I tillverkningsindustrin är papper och skog den ojämförligt största kategorin när det gäller korrosionsskador. Därefter kommer petroleum och kemi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078