23948sdkhjf

Projekt kring europeiska broars och vägars tillstånd

Ett treårigt projekt med målsättningen att få bättre överblick över vägars och broars tillstånd har nyligen avslutats.

– Projektet kommer att underlätta för väghållare att strukturera sin information från mätningar och skapa hanterbar information som passar olika syften inom väghållning, säger Robert Karlsson, forskningsledare på VTI och projektets koordinator.


EU-projektet Trimm (Tomorrow's road Infrastructur Monitoring and management) har arbetat med att utveckla sätt att mäta och beskriva tillstånd hos vägar och broar. Projektet startades 1 december 2011 och avslutades i slutet av november 2014. Projektets syfte är att planeringen av underhållet ska bli effektivare och mer välgrundad.


Trimm har fokuserat på tillförlitligheten i mätningar av tillstånd och funktion hos väganläggningar, särskilt broar och vägar, samt hur dessa mätningar ska omvandlas till mått och indikatorer som kan användas för att fatta väl avvägda beslut om underhåll.
– Det finns outnyttjad potential i mätningar av vägars och broars tillstånd. Med hjälp av data som samlas in under dessa mätningar kan man ta fram nya mått som gör det lättare att fatta beslut om rätt åtgärder vid rätt tidpunkt, säger Robert Karlsson.


– Trimm skapar bättre underlag för att fatta beslut om var och när underhåll bör utföras. Detta sparar pengar men skapar också mervärde för samhället, främst genom att tillförlitligheten och funktionen ökar.


Ett område som gruppen därför har tittat närmare på är hur man kan dra nytta av den information som enskilda fordon loggar.
– Tidigare byggde mätmetoder på att mätningar i bästa fall gjordes en gång om året. Genom att utnyttja de sensorer som finns i vanliga fordon är det egentligen möjligt att få en realtidsövervakning av vägnätet. Andra mätningar aktuella för vägar är relaterade till karaktärisering av vattenpölar och dess risker, tillståndsmätningar på vägutrustning, samt bedömning av sprickor, beständighet och bärighet.


Målsättningen med den förbättrade informationen är att ge trafikanter god service och väghållarna möjligheter att fatta långsiktigt kloka beslut om hur underhållet ska optimeras
– Trimm har arbetat med mer än ett dussin olika mätmetoder och bidragit till utvecklingen på många fronter. Projektet har uppnått sina mål men arbetet fortsätter med att skapa effektivare och mer tillförlitliga beslutsunderlag för förvaltning av vägar och broar, säger Robert Karlsson.


De femton partners som ingått i projektgruppen kommer nu att arbeta vidare inom sina respektive specialområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096