23948sdkhjf

Rostig fjärrvärmeledning orsakade läckaget i Lund

Kraftringens preliminära analys av vad som orsakade fjärrvärmeläckaget i Lund fredagen den 6 februari är nu klar.

Röret var rostangripet vilket i kombination med det höga trycket gav upphov till läckan. Rostangreppet uppstod troligtvis på grund av att den skadade delen felaktigt har vilat direkt mot betongen i ledningskulverten. Det framgår av ett pressmeddelande från Kraftringen AB. I samband med läckaget brännskadades tre personer och en person avled efter att ha blivit påkörd av en buss som skenade genom avspärrningarna. I samband med den trafikolyckan skadades också tre andra personer.


Kraftringen vidtar nu åtgärder för att minimera risken att nya läckor uppstår. Man kommer att genomföra nya inspektioner av samtliga äldre delar av fjärrvärmenätet under 2015, både med värmekamera och andra metoder. Baserat på de nya kontrollerna uppdateras riskanalysen och underhållsplanerna. Kraftringen planerar också för att inleda byte av den aktuella ledningssträckan så fort som möjligt.


Den aktuella fjärrvärmeledningen inspekterades med värmekamera 2012 utan att inspektionen då gav anledning att misstänka att röret var försvagat. Eftersom en tredjedel av fjärrvärmenätet inspekteras årligen så var ny kontroll inplanerad i år. Kontrollerna och riskanalyser ligger till grund för löpande uppdateringar av Kraftringens underhållsplaner.


Den tekniska livslängden på fjärrvärmerören är 50 till 100 år. Den aktuella rörledningen är från 1967 och är i gott skick förutom där röret har kommit i kontakt med betongen. Byte av de äldre delarna av fjärrvärmenätet i Lund pågår med arbeten bland annat på Stortorget. Större arbeten i staden kräver samordning med kommunen eftersom de begränsar framkomligheten.


- Det är viktigt att komma ihåg att fjärrvärme är en säker, trygg och hållbar energilösning. Det är mycket sällsynt med stora läckor. Vi gör vårt yttersta för att förebygga att läckor uppstår genom att löpande inspektera nätet och tar givetvis lärdom av det inträffade, säger Kraftringens koncernchef Sylvia Michel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08