23948sdkhjf

Fjärrvärmenät, en tillgång som måste underhållas

Den totala längden fjärrvärmerör i Sverige är 23 000 kilometer och motsvarar ett värde av minst 115 miljarder kronor. Ledningarna är en unik tillgång för Sverige och måste underhållas för att inte tappa i värde.

När organisationen Svensk Fjärrvärme just nu genomför Distributionsdagarna i Göteborg därför frågan om underhåll en viktig del av programmet.


Distributionsdagarna är en av Svensk Fjärrvärmes återkommande konferenser och i år deltar ca 240 personer från hela landet.


Thomas Lummi är områdesansvarig för distributionsteknik på Svensk Fjärrvärme:
- Det är jätteroligt att så många är intresserade av distributionsfrågor. Temat för dagarna är Effektiv drift och underhåll av fjärrvärmesystem, vilket betyder att man behöver ta hand om det man en gång byggt. På konferensen lyfter vi fram goda exempel och presenterar också den nya Underhållshandboken. En annan programpunkt är projekthantering i mobilen, som många uttryckt intresse för.


- I Underhållshandboken ligger tyngden på det praktiska, men det teoretiska behöver man också ha med sig. Allt hänger ihop! Projektera rätt! Bygg rätt! Då skapar man förutsättningarna för att förvalta gjorda investeringar, på ett förhoppningsvis effektivt sätt, fortsätter Thomas Lummi i ett pressmeddelande.


När utbyggnadstakten minskar blir det extra viktigt att värna det befintliga nätet, eftersom det inte finns täckning för ökade kostnader. Thomas Lummi säger att detta ställer krav på fjärrvärmeföretagen men att branschorganisationen kan erbjuda stöd, exempelvis genom tekniska bestämmelser. Han betonar att statusbedömning och rätt underhåll är nyckeln till en bra livslängd på installationerna.


Sist, men inte minst, kommer det nya systemet för att rapportera in skador på ledningar att demonstreras på Distributionsdagarna. Möjligheten att rapportera in skador till Svensk Fjärrvärme har efterfrågats av medlemsföretagen och aktualiseras nu igen efter att ha legat nere några år.


- Skadestatistiken är viktig för att kunna få en bild av hur man ska planera sitt underhåll och eventuellt utbyte av skadebenägna ledningar och komponenter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078