23948sdkhjf

Vargen hjälper vid avbrott

Fortum Distribution bygger en ny mobil transformatorstation, döpt till Vargen. Anläggningen blir den tredje i landet och ökar beredskapen och möjligheterna att hantera haverier i ställverk och transformatorer i mellersta Sverige.

Fortum har under flera år tittat på möjligheten att bygga en mobil transformatorstation. Det skulle ge Fortum, och andra elnätsbolag, möjligheten att snabbt ersätta en befintlig station om den havererar eller behöver lagas. Med hjälp av Svenska kraftnät, som också är elberedskapsmyndighet, blir nu projektet verklighet. I början av december gav Svenska kraftnät klartecken för att finansiera projektet med cirka 30 MSEK.
- Det här är ett viktigt steg för elförsörjningen i landet. Med Vargen kan vi korta ner avbrottstiden avsevärt om det skulle bli ett större haveri, berättar Per Bengtsson som är ansvarig på Fortum.
- Vi kommer att ansvara för Vargen, men andra elnätsbolag kan låna den om det behövs, säger Bengtsson.


Vargen har två "äldre syskon"; stationen Bamse som ägs och drivs av Vattenfall Eldistribution och finns i norra Sverige samt stationen Skalman som ägs och drivs av EON Elnät Sverige och finns i de södra delarna av landet. Vargen kommer placeras strategiskt i mellersta Sverige.
- Vi har valt ett läge där den kan hjälpa så många som möjligt på så kort tid som möjligt. Vargen kan dels transporteras till Stockholm, men även till andra delar av landet som Närke, Värmland, Södermanland och Östergötland, säger Per Bengtsson.


När Vargen levererats om ett drygt år, ska den kunna kopplas in på elnätet inom 48 timmar. Den är byggd på ett mer kompakt sätt än tidigare stationer för att den ska kunna transporteras med bara ett fordon och monteras utan hjälp av lyftkranar.
- Det är väldigt viktigt med tanke på att det i regel är trångt kring den här typen av anläggningar, speciellt inne i städer, säger Per Bengtsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078