23948sdkhjf

Energi från vibrationer löser mätproblem

Konsten att kunna utvinna energi ur vibrationer härstammar från början av 1800 talet. Ett svenskt företag har lyckats förfina tekniken och ta fram en produkt som kan försörja sensorer och mätinstrument med tillräckligt med ström utan att någon extern energi behöver tillföras.

Det handlar om ReVibe Energy som Almi Invest nu har investerat i.


Ett exempel där det krävs en kontinuerlig tillståndsövervakning är hjullager i järnvägsboggies. Det kan vara en svårtillgänglig plats för en mätutrustning som dessutom kan kräva kontinuerliga byten av batterier för att säkerställa utrustningens strömförsörjning. Det slipper man med ReVibe Energys produkt som inte är beroende av externa strömkällor då energin utvinns ur vibrerande delar och komponenter i dess omedelbara närhet. Men det finns även en rad andra exempel från industrin med liknande problem där strömförsörjning och underhåll kan vara ett problem. Det handla om allt från gruvindustrin, vindkraft till de flesta typer av automatiserade industriprocesser, fordon och spårbundna trafikslag.


– I grunden bygger vår affärsidé på att erbjuda ett hållbart och miljövänligt sätt att strömförsörja sensorer och andra komponenter som inte kräver mycket energi för att fungera. Det här innebär minskade kostnader, ökad flexibilitet och ökad pålitlighet. Man kan alltid lita på att ström genereras utan att behöva ägna sig åt batteribyten och underhåll på och installation av kablar, säger Viktor Börjesson, vd på ReVibe Energy.


Företagets tekniska lösning har redan uppmärksammats utomlands. I slutet av förra året tog ReVibe Energy hem vinsten i Nordic Venture Competition som arrangerades av Climate-KIC, Europeiska Unionens accelerator för miljöteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109