23948sdkhjf

Tillståndskontroll hos Tekniska Verken

Den kommunägda Tekniska Verken i Linköping har valt leverantör av tillståndskontroll till den nya kraftvärmeanläggning är under uppförande.

Gärstadverket i Linköping är en anläggning för omvandling av avfall till energi i form av el och värme. Med sina fyra nuvarande pannor för avfallsförbränning står anläggningen för baslasten i Linköpings fjärrvärmenät.


Nu bygger Tekniska Verken ytterligare en panna som med en effekt på 80 MW är planerad att producera ca 500 GWh energi per år. Även denna panna är avfallsbaserad, med en kapacitet på ca 230 000 ton avfall/år, men ska även klara en flexibel bränslemix, exempelvis returträ. När KV62 är färdigställd kommer Gärstadverket ha en kapacitet för avfallsförbränning på 600 000 ton per år. Byggnationen av den nya anläggningen inleddes i juni 2013 och beräknas vara klar i februari 2016. Totalt investeras en miljard kronor i anläggningen.


För tillståndskontroll av den nya pannan har man valt det multifunktionella onlinesystemet Intellinova Compact från SPM Instrument. Systemet kommer att installeras för övervakning av kritiska maskiner, bland andra matarvattenpumpar, fjärrvärmepumpar, rökgasfläktar och tilluftsfläktar. Mätmetoden SPM HD kommer att användas i kombination med vibrationsanalys för att analysera den mekaniska konditionen på maskinernas olika lager och övriga maskinproblem som kan uppstå på dessa typer av maskiner.


Bild: Åke E:son Lindman/Tekniska Verken, Linköping

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113