23948sdkhjf

Sparar miljoner genom energieffektivisering

Nässjö kommun i Småland har sänkt energiförbrukningen i sina kommunala fastigheter med 20 procent under tre år.

Energieffektiviseringen omfattar knappt 60 kommunala byggnader som skolor, äldreboenden och stadshuset och har sänkt energi- och vattenförbrukning samt underhållskostnader med 20 procent. Det motsvarar 4 MSEK per år.


Projektet genomfördes 2010 till 2013 tillsammans med Schneider Electric och är ett EPC-projekt (Energy Performance Contracting). Det innebär att bolaget garanterar att hela investeringen på 30 MSEK kommer att återbetalas via energibesparingar inom 13 år.


– Så här långt har projektet överträffat våra förväntningar. Vi har minskat både våra energikostnader och vår miljöbelastning. I dag är fastigheterna uppkopplade mot vårt intranät och övervakas av driftspersonalen via ett centralt system. Fastighetsskötarna har också utbildats av Schneider Electric i energieffektivisering, VVS och i styr- och reglerteknik, säger Fredrik Lindgren, byggnadschef i Nässjö kommun.


För de som vistas eller bor i husen har projektet dessutom inneburit ett förbättrat inomhusklimat då fastigheterna är uppkopplade och klimatet kontinuerligt övervakas.


Några av de åtgärder som vidtagits inom ramen för projektet är:



Fastigheterna har kopplats upp mot kommunens intranät genom ett styr- och övervakningssystem vilket gör det möjligt att se hur en fastighet mår i realtid. Driftpersonalen kan nu bland annat övervaka och styra temperaturen, värmepumpar och ventilationen i enskilda lokaler från vilken dator som helst dygnet runt. Systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.
Tilläggsisolering.
Injustering av värmesystem samt installation/byte av termostater och radiatorventiler.
Oljepannor har ersatts med värmepumpar. Nu finns bara tre kommunala hus kvar med oljeuppvärmning.
Nya ventilationsaggregat och fläktar.
Belysningsåtgärder. Till exempel installation av närvaro/frånvarodetektorer samt byte till energisnålare armaturer och ljuskällor.
Installation av vattensparlatorer.
Optimering av temperaturer och drifttider.
Förbättrat styrsystem för uppvärmning i flera fastigheter.
Installation av frekvensomformare på fläktar.
Ventilationen har anpassats efter verksamheten, till exempel reduceras luftflödena då ingen är i lokalerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064