23948sdkhjf

Bostadsföretag energieffektiviserar

Vara kommuns kommunala bostadsbolag, Vara Bostäder AB, investerar cirka tio MSEK för att energieffektivisera bolagets fastigheter med stora besparingar som följd.

Projektet genomförs med hjälp av Schneider Electric och nästan alla bolagets fastigheter omfattas: 520 lägenheter, några industrilokaler och andra fastigheter som bibilioteket, veterinärkliniken och några kommunala boenden. En del fastigheter i bolaget Vara Industrifastigheters bestånd omfattas också. Projektet sätter i gång nu i höst och beräknas bli klart redan i juli 2015.


Projektet är ett EPC-projekt (Energy Performance Contracting) vilket innebär att Schneider Electric garanterar att investeringen kommer att återbetalas via energibesparingar.


– Vi har arbetat med energieffektivisering länge, men nu tar vi ett helhetsgrepp. Ju mindre energi vi gör av med desto mindre belastar vi miljön. Schneider Electric som vann vår upphandling är ett av få bolag som klarar att vara totalentreprenör av ett sådant här omfattande projekt. Vi kommer att minimera våra energikostnader, minska vår miljöbelastning och optimera våra fastigheter utan att belasta hyrorna med en krona, säger Hans Axblom, vd för Vara Bostäder AB.


Effektiviseringen kommer att sänka energiförbrukningen och underhållskostnaderna med 12 till 13 procent. Det motsvarar mellan 600 000 och en miljon kronor per år, eller energiförbrukningen (värme, varmvatten och hushållsel) för cirka 40 genomsnittliga villor per år. Direktavkastningen är cirka 15 procent. Återbetalningstiden för investeringen beräknas till mindre än tio år.


För de boende kommer projektet framför allt att innebära behagligare inomhusklimat. Till exempel kommer temperaturen att bli stabil i lägenheterna oavsett årstid eller tid på dygnet.


Några av åtgärderna som kommer att genomföras är:



Fastigheterna kommer att kopplas upp mot internet genom Schneider Electrics ROC-system (Remote Operation Centre) vilket gör det möjligt att se hur en fastighet mår i realtid. Driftpersonalen kommer bland annat att kunna kontrollera och styra temperaturen och ventilationen i enskilda lägenheter från vilken dator eller smart phone som helst dygnet runt. ROC-systemet gör också att personalen mycket lättare kan hitta läckor i värmesystemet.
Tilläggsisolera vindar
Justera ventiler i värmesystemet
Byta ut automationssystemet
Installera bättre pumpar
Anpassa ventilationen efter verksamheten, till exempel kommer den att slås av i fastigheter på tider då ingen är i lokalerna
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.922