23948sdkhjf

Är du en tävlingssugen entreprenör?

Under entreprenörsveckan i Båstad arrangeras Serendipity Challange Sweden - en tävling för entreprenörsledda bolag i tillväxtfas. Bakom tävlingen står teknologi- och managementbolaget Serendipity Innovations och Mentor Communications.

Kamjar Hajabdolahi är vd för Serendipitys dotterbolag Professionals, arrangör och jurymedlem. Varför arrangerar ni den här tävlingen?


– Främsta anledningen är att vi i Sverige är bland de bästa i världen på att generera kunskap och forskningsresultat av yttersta världsklass, men inte alls lika bra på att kommersialisera dessa till innovationer. Vi på Serendipity Innovations är relativt ensamma om att inrikta oss på tillväxtbolag, i ett tidigt stadium, som har en innovation eller teknik i grunden. Vi vill på detta sätt skapa en arena för bland annat dessa bolag att synas.


Vilka kan söka till tävlingen?


– I princip alla typer av bolag som är i en uppstartsfas och som har en bra tillväxtpotential, är välkomna att söka.


Vad är målet med tävlingen?


– Att vi ska lyfta fram Sverige som entreprenörskapsland och inte bara tala om forskning och utveckling. Vi måste låta våra entreprenörer synas i rampljuset också. Det finns många oerhört talangfulla entreprenörer i vårt land och vi vill och dem ska synas!


Vad utmärker en framgångsrik entreprenör enligt er på Serendipity Innovations?


– Det handlar om att ha rätt mindset. Man ska vara högpresterande, man ska vilja vara med och bygga, ha en analytisk förmåga att titta på den marknaden man är på väg in på och man behöver ha en viss orädsla för att våga ta sig an utmaningen, för vägen är inte rak. Ibland förmedlas en förskönande bild av entreprenören, myten om att man börjar sin verksamhet i garaget och något år senare, utan större motgångar, så trillar de stora pengarna in. Det är väldigt sällan som vägen är så spikrak.


Vilka sitter i juryn i tävlingen i Båstad?


– Investerare från olika branscher och med olika bakgrund. Vi har försökt att ha en så bred investeringsgrund som möjligt och även att ha med investerare som är vana att investera i företag som kanske inte ännu har nyckeltal att visa upp.


Hur ser vinnaren ut?


– Vi tittar efter bolag som är skalbara, unika, har en global potential och gärna kan uppvisa någon form av samhällsnytta med sin idé.


Några tips till dem som söker?


– Det handlar om en investering i slutänden, dom som sitter i juryn är vana att investera, så skala bort allt som inte är relevant för detta och fokusera på vad ni kan! Var väl förberedd, kanske väljer juryn att faktiskt göra investeringar, så se till att göra ett seriöst intryck. Detta är ett skarpt läge.


Läs mer om hur du anmäler dig på www.entreprenorsveckanbastad.se


Text: Lisa von Garrelts

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.24