23948sdkhjf

Trilskande fläkt nu problemfri

Lagerna i den verksamhetskritiska primärluftfläkten gick sönder titt som tätt, ibland flera gånger per år. Detta blev ett stort problem för värme- och kraftproduktionen vid Fortum Högdalen och till sist blev man tvungna att ta in extern hjälp för att komma tillrätta med problematiken.
Raul Hernandez är underhållsingenjör vid kraftvärmeverket och han berättar:

-Grundproblemet gällde alltså en primärluftfläkt till en av våra största pannor. Den har en effekt på 91 MW och eldas med avfall. Det är en rätt stor panna med andra ord, den aktuella fläkten har en hjuldiameter på ca 1,5 meter. Ett oplanerat avbrott i produktionen under eldningssäsongen när värmen behövs som mest är väldigt kostsamt och situationen med ständigt krånglande lager blev till sist ohållbar, säger Hernandez.

Inledningsvis misstänkte man att lagerna smorts med fel sorts fett, men vare sig byte av fettkvaliteter eller tätare smörjintervall gav några påtagliga resultat och i det läget valde man att konsultera lagerleverantören SKF kring problemen.

- De kom hit och utförde såväl lageranalyser som en grundlig undersökning av hela installationen.

Genom grundorsaksanalysen kom man fram till att det fanns flera orsaker till problemen. Här var problem med smörjningen den viktigaste grundorsaken men man kunde också se att det fanns problem med att det frigående lagret inte kunde röra sig i lagerhuset på ett bra sätt. Man kunde också se spår av föroreningar i smörjmedlet. När det gäller smöjrningen kom man fram till att fettsmörjning helt enkelt inte var att föredra för den här applikationen, berättar Raul Hernandez.

Istället förespråkades en ombyggnation som innebar byte till cirkulerande oljesmörjning av lagren och byte av lagertyp till SKF CARB-lager, på den frigående sidan.

- Det innebar installation av ett nytt lagerarrangemang och av en pump med tillbehör för att skapa en cirkulerande oljesmörjning och den genomfördes under ett sommarstopp för några år sedan. Sedan dess har vi kunnat konstatera att vi inte haft några fler problem av den här arten och det betyder att investeringen nu betalat sig ett antal gånger om, säger Raul Hernandez. Värt att tillägga är att SKF nu standardiserat ett speciellt fläkterbjudande för att lösa precis den här typen av problem.

Problemen visade sig alltså till stor del vara smörjrelaterade. Är detta en erfarenhet som man kunnat sprida och ha nytta av på andra ställen i Fortumkoncernen?

- Det är det. Inom koncernen i stort har vi nu belyst att det är väldigt viktigt med rätt smörjmedel och –teknik, rätt intervaller etc, så medvetenheten om detta är mycket större nu än tidigare.

Helt bekymmersfri var dock inte övergången till oljesmörjning.

- Vi hade inledningsvis lite bekymmer med att det ibland läckte ut olja på golvet. Det visade sig delvis bero på att lagerhustätningarna inte blev helt rätt från början. Men, även efter byte av dessa uppstod det läckageproblem ibland. Men, det har vi kommit till rätta med nu. Orsaken visade sig vara att någon eller några inte kunde låta bli att ”pillra” på pumpen vilket fick till följd att den gav för högt tryck…… Så nu har vi säkerställt att inga obehöriga är där och ändrar på något, konstaterar Raul Hernandez.

Hur säkerställer man att systemet fungerar som det ska?

- Allt är kopplat till pannans styrsystem, så om det skulle inträffa att oljan blir för varm till exempel, så larmar det i kontrollrummet och kollas genast upp. Eftersom det handlar om kritisk utrustning så har vi även daglig rondering på installationen. Varje år när pannan är stoppad för revision så plockar vi isär lagerhus, kollar alla filter och tar också en noggrann titt på oljan. Vi har en kemiavdelning här som kan utföra enklare oljeanalyser och hittills har vi klarat oss med det och inte behövt skicka några oljeprov på ”riktiga” analyser, avslutarar Raul Hernandez.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313