23948sdkhjf

Storsatsning på forskning och utbildning i Södertälje

KTH – Södertälje Science Park är arbetsnamnet på regeringens nya storsatsning när det gäller industrinära utbildning och forskning. Det är ett samarbete mellan KTH, Scania, Astra Zeneca, Södertälje kommun med flera och beräknas kosta 1,6 miljarder kronor över de kommande tio åren.

Utbildningsminister Jan Björklund har precis presenterat en ny utbildnings- och forskningssatsning förlagd till Södertälje. Fokus ligger på industrinära utbildning och forskning och därför är placeringen av största vikt; nära Scanias och Astra Zenecas produktionsanläggningar.

– Det handlar om en storsatsning, bland annat om 1200 utbildningsplatser för högskoleingenjörer. Det är en utbyggnad med 150 % och ekonomiskt handlar det om 1,6 miljarder över den kommande tioårsperiod, säger Jan Björklund.

Hälften av pengarna är det nytillskott som regeringen och de andra samarbetande parterna skjuter till för att gjuta liv i satsningen.


– I Södertälje bygger vi nu upp en kritisk massa med både forskning och utbildning, med fokus på hållbar produktion. Det gör oss attraktiva för studenter och stärker vår profil för industrinära forskning, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor, i ett pressmeddelande och tillägger att stort fokus kommer att ligga på produktionsteknik där KTH:s expertis på området är av största vikt. Lean engineering och logistik är två ben som KTH – Södertälje Science Park vilar på och där kommer även underhåll att spela en viktig roll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063