23948sdkhjf

De blev Årets Industriminne

Under Kulturhuvudstadsåret 2014 kommer Västerbotten åter i blickfånget när Olofsfors bruk utnämns till Årets industriminne. Med rötterna i 1700-talet knyter bruket ihop det förflutna med nuet.
Utmärkelsen Årets industriminne 2014 delas ut av Svenska industriminnesföreningen, SIM. Olofsfors bruk får utmärkelsen för ” ett framgångsrikt och långsiktigt bevarande av en rikt sammansatt järnbruksmiljö med stora upplevelsevärden.”

Historien om Olofsfors bruk började när brukspatronen John Jennings 1762 anlade en masugn på platsen. Skogen i Bergslagen räckte inte till när den svenska järnhanteringen expanderade och andra delar av Sverige började exploateras, inte minst Norrlandskusten. I Olofsfors fanns potential för ett bruk i form av vattenkraft, skog och närhet till havet. Snart utökades verksamheten med stångjärnshammare och manufaktursmedja. Efter den stora bruksdöden levde Olofsfors vidare som kättingtillverkare och idag genom Olofsfors AB.

Idag finns stora delar av järnbruket kvar, samlat kring tre vattenfall. Bland de bevarade verksbyggnaderna finns vattendrivna stångjärns- och kättingsmedjor, som nu successivt restaureras och sätts i drift av Stiftelsen Olofsfors Bruksmuseum.

Utmärkelsen delas ut på Olofsfors bruk den 17 juni i närvaro av landshövding Magdalena Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.407