23948sdkhjf

I dag startar Yrkes-SM

I dag 14 maj startar svenska mästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar. Över 40 olika yrken tävlar och visar upp sig i vad som är Sveriges största enskilda aktivitet för att öka intresse och kunskap om moderna yrkesutbildningar.
Alltför många betraktar idag gymnasial yrkesutbildning som ett andrahandsalternativ, trots att yrkesutbildning öppnar många möjligheter till jobb, eget företagande och fortsatta studier. Prognoser visar att det framöver kommer att finnas en stor brist på yrkeskompetens inom de flesta branscher.

Yrkes-SM 2014 arrangeras i Umeå 14 till 16 maj. I år är drygt 40 yrken anmälda vilket är rekord sedan starten 2004. Under tre dagar tävlar yrkesskickliga ungdomar i en mängd olika yrkeskategorier inom bygg, design, industri, vård/omsorg, it, service samt teknik. Vinnarna blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i EM i Lille i oktober 2014 samt i VM i Sao Paulo 2015.

– Svenska ungdomar behövs inom många praktiska yrken och under de kommande tre dagarna visar de allra främsta upp sin kunskap och sitt yrke. Vi vill inspirera ungdomar att söka till yrkesutbildningar och visa på dess möjligheter, säger Tommy Hellström, kanslichef WorldSkills Sweden.

Utöver Yrkes-SM genomförs en rad konferenser och seminarier för bland annat studie- och yrkesvägledare samt skolchefer och skolpolitiker.

Yrkesutbildning är en het valfråga och på onsdagen blir det därför en debatt med Tomas Tobé, ordförande i Utbildningsutskottet och Ibrahim Baylan, vice ordförande i samma utskott.

Yrkes-SM 2014 sker i samarbete mellan WorldSkills Sweden och Region Västerbotten, Nolia samt Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062