23948sdkhjf

Förfalskade lager gav problem

Häromåret var det SKF som drabbades, och nu har en annan lagertillverkare drabbats. Det gäller förfalskade rullager, något som kan leda till allvarliga konsekvenser….
Det rör sig om NSK och det hela började med att en destillationsapparat undersöktes vid det tekniska universitet i tyska Dortmund. Det rörde sig om en pilotanläggning som universitetet installerade i november 2012. Anläggningen hade tillverkats i Kina och godkänts där i februari samma år.

Redan vid de första provkörningarna gav upphov till problem som kunde härröras till lagringarna av den centrala vertikala axeln. Själva axelns temperatur visade sig öka oroväckande snabbt och snart föll misstankarna på själva lagerna, ett kullager och två koniska rullager från NSK.

Det var när de fick detaljerade bilder på samtliga lager som det uppdagades att de var förfalskningar. NSK kunde konstatera att det utseendemässigt rörde sig som skickliga förfalskningar där till och med företagets logotyp kopierats exakt. Men där upphörde likheterna. När bearbetningskvaliteten på de enskilda lagerkomponenterna granskades närmare så blev skillnaden tydlig.

Efter att nya lager beställts från en auktoriserad återförsäljare upphörde problemen med destillationsapparaten helt. I just detta projekt innebar de falska lagerna bara en försening, men det är lätt att inse att konsekvenserna skulle kunna bli väsentligt allvarligare om falska lager hamnar i maskiner och utrustningar. Och tipset är alltså att titta noga på bearbetningskvaliteten på de enskilda lagerkomponenterna om man misstänker att man råkat ut för förfalskningar. Organisationen World Bearing Association stöder användare i att identifiera förfalskade lager. Där är NSK numera medlem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109