23948sdkhjf

Ansökan om slutförvar nu på remiss

Strålsäkerhetsmyndigheten har nu skickat ut kärnkraftsindustrins ansökan om att få bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle på remiss till andra myndigheter och miljöorganisationer.
Det var 2011 som Svensk Kärnbränslehantering AB lämnade in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Sedan dess har myndigheten granskat den flera tusen sidor tjocka ansökan och begärt in kompletteringar.

– Vi begär nu in synpunkter på ansökan från andra myndigheter och organisationer kring sådant som är av betydelse för oss i vår granskning, exempelvis när det gäller kopparkapslarnas hållbarhet och bergets egenskaper, säger Ansi Gerhardsson, chef för slutförvarsenheten på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Remissförfarandet är en del av myndighetens granskning. Det är regeringen som formellt fattar beslut om kärnkraftsindustrin ska få bygga ett slutförvar. Strålsäkerhetsmyndighetens uppgift är att granska att slutförvaret kan byggas på ett strålsäkert sätt med så liten påverkan på människa och miljö som möjligt.

Dessutom lämnar myndigheten ett yttrande till Mark- och miljödomstolen som är den instans som prövar ansökan mot de krav som finns i miljöbalken. Remissinstanserna har nu till och med den siste oktober i år på sig att svara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063