23948sdkhjf

Säkerhetsuppgradering av valsverk

Sandvik Materials Technology blir nu en pilotkund till ABB. Detta då man uppgraderar ett äldre valsverk med ny styrutrustning och samtidigt implementerar en säkerhets-PLC.
ABB:s nya säkerhets-PLC har gett Sandvik en plattform för att införa zonindelad säkerhetsövervakning i ett stort kallvalsverk vid anläggningen i Sandviken. Valsverket är en mycket viktig del av produktionslinjen för bandstål.

Den senaste uppgraderingen innebär att säkerhets-PLC:n AC500-S läggs till styrsystemet för att förbättra säkerheten i det 20 meter långa verket. Verket arbetar med fältbussprotokollet Profisafe via Profinet för att oberoende övervaka sex olika säkerhetszoner. Zonindelningen innebär att delar av maskinen kan hållas i drift medan en operatör får säker tillgång till andra zoner, där säkerheten garanteras genom frånkoppling av elförsörjningen.

Sammantaget är det ett femtiotal säkra PLC-I/O-kanaler som används för att ansluta till grindbrytare, ljusridåer och nödstoppsknappar. De säkra kanalerna övervakar även tryckvakter, som känner av att hydrauliken är trycklöst så att underhåll kan genomföras. De kontrollerar även kraftförsörjningen till frekvensomriktarna. Säkerhets-PLC:n ger dessutom Sandvik möjligheten att använda flyttal, som förenklar säkerhetsprogrammering som krävs för att exempelvis beräkna säker hastighet, allt för att minska klämrisken i valsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361