23948sdkhjf

Bygg och drift påverkar klimat lika mycket

I ett modernt flerbostadshus bidrar själva byggandet till lika mycket klimatpåverkan som driftenergin under 50 år. Det visar en ny studie.
Det är IVL Svenska Miljöinstitutet som tittat på detta, bland annat mot bakgrunden att en byggnads energianvändning är reglerad i den nationella bygglagstiftningen, medan miljöpåverkan för att bygga är helt oreglerad. Enligt Martin Erlandsson, forskare vid IVL, så finns det stora möjligheter att göra miljöförbättringar när man väljer tekniska lösningar för ett flerbostadshus.

Den studie som gjorts omfattar tio flerbostadshus och man har med hjälp av livscykelanalyser jämfört klimatpåverkan för produktion av byggnaderna med samma byggnaders specifika energianvändning. Resultatet visar att klimatpåverkan för att producera byggnaderna, inklusive markentreprenad och byggprocess, är jämförbar med samma byggnads energianvändning under 50 år.

En delförklaring är att teknikutvecklingen gjort det möjligt att bygga lågenergibyggnader som använder väsentligt mindre energi än de krav som ställs i Boverkets byggregler, en annan att miljöpåverkan från den energi som används minskar.

Men, utifrån resultatet menar Erlandsson att man kan ifrågasätta om det bara är byggnaders energiprestanda som ska regleras. Ett minimikrav på klimateffektivitet för hela byggnadens livscykel borde ställas.

– Det känns rimligt att inledningsvis införa ett lagkrav som innebär att miljöpåverkan ska redovisas för ett större byggprojekt eller en ombyggnad. En sådan redovisning måste baseras på en robust LCA-metodik och utgå ifrån de standarder som kopplar till byggproduktdirektivet. Sedan kan man hoppas att markandskrafterna utnyttjar detta i upphandling och vid markanvisningar, säger Martin Erlandsson i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391