23948sdkhjf

Branschgemensam satsning för bättre järnväg

Branschorganisationerna Tågoperatörerna, Sveriges Järnvägsentreprenörer, Sveriges Järnvägsindustrier samt Trafikverket presenterar ett gemensamt samarbete för att snabbare höja kvaliteten på järnvägen.
Det uppdämda underhållsbehovet har på senare år blivit allt mer uppenbart och är en direkt konsekvens av att järnvägstrafiken ökat kraftigt. Fler, tyngre och snabbare tåg sliter mer och UH-behovet ökar.

Fokus i den nya satsningen ligger på att Trafikverket involverar såväl entreprenörer som operatörer tidigare i planeringen av både tågtrafiken och underhållsarbeten. Tanken är att utnyttja kapaciteten på ett mer optimalt sätt och hitta smarta lösningar på hur anläggningen kan rustas upp. Genom denna samverkan väntar man sig att planeringen av kapacitetsutnyttjandet kommer att förbättras och antalet oplanerade banarbeten minskar.

Den första konkreta åtgärden i den nya samarbetsformen blir att tidigarelägga åtgärder för det som kallas "icke akuta" anmärkningar på järnvägen. Dessa ska hanteras inom tre månader, men då de kan påverka punktligheten har man under årets första månader gemensamt undersökt möjligheterna till tidigare åtgärder.

En målsättning med samarbetet är att punktligheten år 2020 ska vara minst 95 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078