23948sdkhjf

Färre jobb flyttar utomlands

En undersökning som genomförts vid Högskolan i Gävle visar att antalet industrirelaterade jobb som lämnar Sverige minskat samtidigt som andelen jobb som kommer tillbaka ökat.
Det är professorerna Lars Bengtsson och Robin von Hartman vid Högskolan i Gävle, som undersökt hur andelen jobb som lämnar Sverige utvecklats det senaste årtiondet. De menar att utflyttningen visserligen är större än inflyttningen, men att trenden talar sitt tydliga språk. Att färre industrijobb flyttar ur landet, och fler flyttar in. Det skriver Dagens arbete.

Enligt undersökningarna har flytten av jobb till andra länder bromsats till följd av flera olika orsaker. Dels överskattade flera företag som valt att flytta ut sin produktion fördelarna med detta samtidigt som de underskattade de risker och kostnader som var förknippade med flytten.

Det står också klart att företag som idag väljer att ändå flytta ut produktion gör det av helt andra skäl än för tio år sedan. Då flyttade företagen ut produktionen till låglöneländer framförallt för att dra ner på sina kostnader. Idag sker flytten framförallt för att företag vill vara nära kunderna.

Att allt fler svenska företag satt tillverkning och produktivitet i fokus genom att anamma lean production är också viktigt i sammanhanget. För tio år sedan jobbade vart femte industriföretag med lean, medan det idag är det vartannat företag som arbetar enligt denna produktionsfilosofi i olika utsträckning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062