23948sdkhjf

Många miljarder till drift och underhåll

Regeringen har precis presenterat sina intentioner gällande infrastrukturområdet de kommande tio åren. Bland annat satsas det kraftfullt på drift och underhåll av såväl vägar som järnvägar.
Med ett väl fungerande transportsystem främjas jobb och tillväxt. Då regeringens främsta mål är full sysselsättning genomförs därför en, som man beskriver det i ett pressmeddelande, historisk satsning på infrastrukturen för att säkra arbetspendlingen och företagens behov av fungerande godsstråk.

Sammanlagt handlar det om 522 miljarder kronor som satsas under perioden 2014 - 2025. Det är en ökning med 20 procent från föregående planperiod. Av de 522 miljarderna går 241 miljarder kronor till drift och underhåll, varav 155 miljarder kronor till väg och 86 miljarder kronor till järnväg. 281 miljarder kronor satsas för att utveckla infrastrukturen.

Satsningen innebär därmed en kraftfull förstärkning av drift, underhåll och reinvesteringar, främst för att höja tillförlitligheten i järnvägssystemet. Satsningarna på järnvägens drift och underhåll ökar med över 20 miljarder kronor jämfört med föregående plan. Regeringens satsning ska särskilt förbättra punktligheten i storstäder och högtrafikerade stråk och höja nivån på det förebyggande underhållet. Enskilt viktigast är insatser på den så kallade Getingmidjan i Stockholm.

Regeringen gör även omfattande investeringar i vägunderhållet. Investeringarna inriktas mot de mest trafikerade vägarna samt övriga vägar av stor betydelse för ett mer tillförlitligt vägsystem. Statsbidragen till enskilda vägar är fortsatt på historiskt höga nivåer, så att tillgängligheten upprätthålls i hela landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063