23948sdkhjf

ABB-order för havsbaserad vindkraftpark

ABB har tagit hem en order värd ca 40 miljoner dollar från den danska kraftoperatören Energinet.dk gällande ett kabelsystem som ska överföra elkraft från en ny havsbaserad vindkraftpark.
Den havsbaserade vindkraftparken Horns Rev 3 ligger i Nordsjön, cirka 30 kilometer från Danmarks västligaste punkt. Fullt utbyggd kommer den 400 MW stora vindkraftparken ha kapacitet att producera el till runt 400 000 hushåll i Danmark.

Elen från vindkraftparken ska överföras till land via en 32 kilometer lång 220 kV polymerisolerad treledarkabel på havsbotten, med inbyggd fiberoptik för datakommunikation och temperaturövervakning av kraftkablarna.

I ABB:s uppdrag ingår teknisk konstruktion och tillverkning av det högspända kabelsystemet inklusive kringutrustning och installation. Det blir världens hittills näst största undervattenskabel sett till diameter, den ska tillverkas vid ABB:s fabrik för högspänningskabel i Karlskrona och börja levereras 2016.

Energinet.dk är ett oberoende statligt företag ägt av den danska staten och lydande under Klimat- energi- och byggnadsdepartementet. ABB har tidigare levererat högspända kabelsystem för mellan 145 och 420kV till Energinet.dk till flera projekt, bland annat Lille Belt för 420 kV.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062