23948sdkhjf

Säkrare underhåll

”Varför i h-e tog jag inte på ett par handskar”, precis så tänker jag när jag konstaterar att änden av det nu avbrutna borret befinner sig en liten, men dock, bit in i min vänstra handflata. Svaret: eftersom jag bara skulle borra bort en liten blindnit för att ersätta den med en ny så skulle väl det inte behövas…..

Nåja, blodet gick ju lätt att torka bort från uterumsdörren det hamnat på och adrenalinpåslaget gjorde sannolikt att resten av jobbet, att montera ett handtag på nyss nämnda dörr, gick lite fortare än vad som annars skulle varit fallet (ont gjorde det först när såret skulle tvättas rent….), men jag kan ändå inte låta bli att tänka på hur korkat det är att inte alltid använda skyddshandskar och liknande.

I det här jobbet blir man ju faktiskt allt som oftast påmind både om riskerna med underhållsarbete och de initiativ som tas för att minska eller eliminera dessa. Åtskilliga kampanjer om säkert underhåll med olika avsändare har passerat skrivbordet genom årens lopp och vi skriver dessutom om skyddsutrustning och liknande både nu och då. Men, det räckte uppenbart inte i mitt fall och eftersom jag anser mig vara hyfsat representativ för vanligt folk, så tror jag att det är rätt så vanligt att precis samma resonemang förs ute på många arbetsplatser, varje dag. ”Jag ska ju bara göra detta lilla, det kan väl inte hända något”, men det kan det alltså, när som helst egentligen.

1 juli kommer Arbetsmiljölagen att ändras, i praktiken skärpas. Bland annat blir det enklare att ta ut sanktionsavgift och den höjs dessutom kraftigt. Med andra ord finns det ett bra incitament att analysera riskerna i underhållsarbetet och göra alla inblandade medvetna om dessa, samt förstås att eliminera dessa också där det är möjligt. Själv ska jag aldrig mer borra utan handskar.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094