23948sdkhjf

Ska bli världsbäst på rening av oljeskadat vatten

Stena Recycling och Sorubin har etablerat ett samarbete med målet att förbättra behandlingen av oljeskadat vatten. Siktet är inställt på att bli världsbäst på detta.
Mer konkret hankar det om att Stena Recycling från sin anläggning i Holmsunds hamn, just utanför Umeå, skapat en biologisk rening där en ny typ av reningsprocess skall utvärderas, baserat på Sorubins prisbelönta vattenteknologi. Det är oljeskadat vatten från en av Stena Recyclings slutkunder som ska behandlas.

- Snart driftsätts vad vi är övertygade om blir världens mest energieffektiva reningsprocess för oljeskadat vatten, säger Stefan Sandström, projektansvarig, Sorubin.

Oljeskadat vatten har historiskt varit ett stort miljöproblem där särskilt fartyg som spolar rent sina tankar ute till havs skapat svarta rubriker. Oljeskadat vatten är dock mer än spolvatten från fartyg. Det handlar också om vatten från bensinstationer, oljeavskiljare, fettfilter, slam från tvättrännor, emulsioner från olika industriella processer, färgavfall, oljefilter, hydraulslangar, backspolningsvatten, diverse kemikalier med mera.

Anläggningar som på olika sätt behandlar oljeskadat vatten finns i princip i varje stad och hamn.

Det nu inledda samarbetets första steg handlar om att driftsätta en luftare och starta upp en biologisk reningsprocess med inympat slam och injustering av en filteranläggning. I ett nästa steg kommer man att dimensionera luftningen samt sannolikt installera en ny typ av ytförstorare, det vill säga ett slags ”hem” för de bakterier som lever av att bryta ned de föroreningar som finns i vattnet som ska renas. I och med att bakterierna får en yta att växa på kan de inte sköljas ut ur behandlingscisternen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078