23948sdkhjf

Gröna drivmedel kan fördubblas

En studie och långtidstester inom Luleå tekniska universitets forskningsbolag LTU Green Fuels visar att det är möjligt att fördubbla mängden gröna drivmedel som kan produceras vid svenska massabruk.
Tiden är mogen för storskalig produktion av gröna bränslen och Luleå tekniska universitets forskning öppnar vägen för ett fossilfritt transportsystem. Långtidstester och en förstudie som gjorts i vår inom universitetets forskningsbolag, LTU Green Fuels, visar mycket positiva resultat.

– Genom studien och testerna kan vi visa att det är möjligt att fördubbla mängden gröna drivmedel som kan produceras vid svenska massabruk, säger Rikard Gebart, ansvarig för forskningen vid LTU Green Fuels och professor vid Luleå tekniska universitet.
Universitetets forskning om gröna bränslen får stöd i en nyligen utgiven rapport från Kungliga Vetenskapsakademin. Den visar bland annat att det finns tillräckligt med biomassa i svensk skog för att i kombination med el kunna ersätta dagens bensin och diesel.

Den visar även att förgasning som produktionsmetod och drivmedlen metanol och den gröna dieseln bio- DME är de mest effektiva.
Under våren genomförs även praktiska försök med nya bränslen, till exempel med pyrolysolja och förvätskat organiskt avfall, som förgasas med en ny teknik för framställning av gröna bränslen som kallas ”katalytisk förgasning”.
(källa: processnet.se)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078