23948sdkhjf

UH-behov kräver höjda VA-taxor

Sveriges vatten- och avloppssystem är till mycket stora delar gammalt och ökas inte underhållsinsatserna så kommer störningar i form av vattenavbrott och översvämningar att bli allt fler. Trots detta har kommunerna inte höjt avgifterna för vatten och avlopp nämnvärt under hela 2000-talet.
Det är Ekot som i dag rapporterar om frågan. I år höjs VA-taxan i genomsnitt fyra procent jämfört med förra året och det är för lite menar Magnus Montelius på branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Vi ser väldigt stora utmaningar och investeringsbehov för branschen. Men i stort sett ligger avgiftshöjning konstant och relativt låg över hela 2000-talet, så vi kan inte se någon tendens att man kommit igång att göra de stora investeringar som krävs, säger han till Ekot.
Frågan är inte ny. Flera kartläggningar de senaster åren visar att det finns ett kraftigt ökat behov av underhåll och reparationer av landets vatten- och avloppssystem.
I dag läggs drygt två miljarder kronor om året på sådana åtgärder. Svenskt Vatten menar att det inom tjugo år måste läggas ytterligare en årlig miljard kronor för att inte underhållet ska bli helt eftersatt.

Förutom att VA-näten är mycket gamla måste större miljökrav och klimatanpassningar mötas och det kräver också investeringar i ledningsnät och anläggningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078