23948sdkhjf

Ny standard för smörjmedel

Vid tillverkning av produkter med höga hygienkrav som livsmedel, kosmetika, mediciner, tobak och djurmat är det viktigt att inte smutsa ned produkten. För detta ändamål har den nya B-standarden Maskinsäkerhet - Smörjmedel som vid olycksfall kan få kontakt med produkter - Hygienkrav (SS-EN ISO 21469) tagits fram.
Leif Seye Larsen på Tetra Pak Carton Ambient som är expert inom området förklarar:
– Konsumentens säkerhet måste alltid stå i centrum och beaktas. Denna standard specificerar hygienkrav för tillverkning, användning och hantering av speciella smörjmedel som vid olycksfall skulle kunna komma i kontakt med produkten.
Detta ställer i sin tur krav på både tillverkare och användare. Tillverkaren av smörjmedlet måste vara särskilt försiktig vid både tillverkningen och förpackningen för att undvika nedsmutsningen. Innehållet i smörjmedlet måste också kontrolleras och användaren av smörjmedlet bör i sin tur vara särskilt försiktig med lagring och hantering av smörjmedlet.
– Inom EU accepterar man inte att smörjmedel överhuvudtaget kan komma i kontakt med livsmedel. Det är viktigt att poängtera att det är enbart vid olycksfall som kontakt kan uppstå. Denna standard omfattar dock även andra maskiner än de om producerar livsmedel, fortsätter Leif Seye Larsen.
Standarden SS-EN ISO 21469:2006 kommer inom kort att finnas tillgänglig på www.sis.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109