Ny forskning ska minska produktionsstopp och öka effektiviteten

Oplanerade produktionsstopp kan bero på flera olika orsaker. Förutom att det sätter käppar i hjulet för produktionen kan det även vara en stressfaktor för både operatörer och underhållspersonal. Ett nytt forskningsprojekt, ReStart II, har forskare studerat arbetssätt, IT-systemanvändning, rutiner och instruktioner.
I forskningsprojektet har bland annat Husqvarna medverkat, vars produktion till stor del är automatiserad.
– När vi började titta närmare på hur vi arbetar med produktionsstopp och underhåll blev det tydligt att vi behövde strukturera upp problembilden och se över våra arbetssätt. Det visade sig att vi hade olika uppfattningar om våra arbetsroller och ibland även om vad som orsakar produktionsstopp, berättar Fredrik.
Under åtta workshoppar deltog företaget tillsammans med forskare för att diskutera olika lösningar.
– För oss på Husqvarna har det varit nyttigt och värdefullt att få stöd av en extern part med akademisk kompetens. Forskarna har ställt frågor som tagit oss framåt. Det har varit tuffa möten emellanåt, men vi har nu landat i en åtgärdsplan. Det handlar om allt från att säkerställa kvalitet på den data vi får från produktionsenheterna, till att definiera våra olika roller tydligare, säger Fredrik.
Forskarna har också utvecklat och testat olika prototyper för operatörsstöd i form av AR-glasögon med en AI-avtar för att underlätta feldiagnostik vid återstart av produktionsprocesser.
– Att få instruktioner via AR-glasögon kan vara en intressant lösning för nyanställda operatörer. Detta är än så länge en prototyp som tagits fram av vår doktorand Nicole Tobisková, säger Monika Hattinger, projektledare för ReStart II och forskare inom Industriellt arbetsintegrerat lärande.
– När det blir produktionsstopp förlitar man sig i stor utsträckning på att operatören har kunskap och förmåga att lösa problemet. Det är viktigt att operatören samarbetar med underhållspersonal och andra i kritiska situationer. Vi behöver se helheten kring störningar i produktionen och skapa hållbara arbetssätt, säger Monika.
Projektet har visat hur komplex situationen är när man ska återstarta produktionen efter ett oväntat stopp, menar Monika.
– Vi har beforskat området interdisciplinärt och skapat ett konceptuellt ramverk för återstart med ny kunskap för att angripa problemområdet på nya sätt. Vi har tagit ett helhetsgrepp där både praktiska och teoretiska perspektiv finns med, säger Monika.