Sabotagehot mot infrastrukturen: ”En risk vi får leva med”
Flera allvarliga incidenter mot infrastrukturen har skett den senaste tiden. Ett inbrott i Helsingevattens högvattenreservoar i Bollnäs skedde i oktober förra året som ledde till att ett VMA utfärdades som uppmanade boende att koka vattnet innan det skulle förtäras. Liknande händelse skedde i Bollebygds kommun när det upptäcktes att luckor till deras vattenreservoar stod öppna.
Senast i ledet var ett misstänkt sabotage mot Gotlands vattenförsörjning där någon misstänkts stoppat vattenpumparna genom att dra ut kablarna. Nu menar forskaren David Lindahl att denna typen av incidenter kan bli allt vanligare.
– Det är en risk vi kommer att få leva med. Men hur mycket ska vi bry oss? Ska vi låta den här typen av aktiviteter påverka oss eller tänka: ”Ja, okej, de fick igång det igen”. Ge dem 48 timmar att fixa det, säger David Lindahl, forskare vid FOI, till SVT.
Främst jobbar David Lindahl med cybersäkerhet. Enligt honom har det tidigare skett cyberattacker mot dricksvatten, utan någon större påverkan. Men trots det är dricksvattensystemet sårbart.
– Nästan all civil infrastruktur i Sverige är ganska sårbar. Man kan inte bevaka en kraftledning på 80 mil och man skulle också kunna slänga ut spik på motorvägen när det är dimma. Vi lever i ett samhälle där infrastrukturen är ganska sårbar och det är inte unikt för dricksvattnet, säger David Lindahl.