23948sdkhjf

Flest cyberattacker mot tillverkningsindustrin: ”Nya ytor för sårbarhet”

Tillverkningsindustrin är en av de mest utsatta branscherna när det kommer till cyberattacker.

Tillverkningsindustrin är betydligt mer exponerad för cyberhot jämfört med andra branscher. Det framkommer i en rapport från NTT Security, ett företag inom cybersäkerhet.

– Eftersom tillverkningsindustrin är en så pass stor och viktig del av det svenska näringslivet är det extremt allvarligt att den är så pass utsatt för cyberattacker. Den här industrin genomgår en digitalisering och när allt fler system och enheter blir uppkopplade uppstår nya ytor för sårbarheter. Cybersäkerheten behöver prioriteras högre i allmänhet och det är särskilt viktigt för tillverkningsindustrin att cybersäkerheten håller jämna steg med satsningarna på digitalisering, säger Fredrik Olsson, Europachef på NTT Security, i ett pressmeddelande.

Enligt Statistiska centralbyrån är industrisektorn en viktig motor för svensk ekonomi. Industrisektorn har 2,5 miljoner anställda och står för cirka 20 procent av näringslivets förädlingsvärde.

Enligt den årliga rapporten Global Threat Intelligence Report (GTIR) från NTT Security, baserad på omfattande data från deras säkerhetscenter världen över, är tillverkningssektorn den mest utsatta för cyberangrepp.

En tredjedel av alla cyberangrepp sker mot tillverkningsindustrin. Tillverkningsindustrin (34 procent) är nästan dubbelt så utsatt jämfört med tvåan, tekniksektorn (18 procent).

– Det finns med all sannolikhet ett stort mörkertal när det gäller den här typen av attacker. Ransomware kan potentiellt sätt vara förödande för en verksamhet och därför väljer vissa företag att betala lösensummor för att få loss sina låsta data utan att attacken noteras i statistiken. Endast fem procent av ransomwareattackerna i Sverige polisanmäls enligt polisens nationella operativa avdelning, Noa. Företagen är rädda för att avslöja svagheter, skam, oro för förlorat anseende och en avsaknad av tro på att brotten kommer att uppklaras, säger Fredrik Olsson.

Siffror om cyberattacker

Vanligaste cyberattackerna globalt:

Trojaner: 13%

Hemliga ingångar i nätverk hos verksamheter (backdoor): 11%

Attacker via penetrationstestverktyg: 10%

Generisk skadlig programvara: 9%

Angripna datornätverk (botnet): 8%


Mest cyberattackerade sektorerna globalt:

Tillverkningsindustrin: 26%

Tekniksektorn: 21%

Finanssektorn: 11%

Transportsektorn: 10%

Offentlig sektor: 8%

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062