23948sdkhjf

Mark och miljööverdomstolen säger nej till ny el

Efter lång tid är det slutligt nej för planerna i Skåne på produktion av ny el. Vi har tittat på vad domstolen och företaget säger.

Företaget European Energy ville bygga en av Sveriges största solcellsparker på åkermark utanför Helsingborg i Skåne. Först sa Länsstyrelsen nej men bolaget överklagade hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen som nu har kommit med sitt besked. Det blir ingen solcellspark.

Domstolen skriver:

”MÖD har bedömt att en cirka 232 hektar stor solcellsanläggning tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk.”

De fortsätter:

”Anläggningen har i och för sig bedömts tillgodose ett väsentligt samhällsintresse, produktion av förnybar el. Enligt MÖD har det dock inte framkommit att behovet av förnybar elproduktion i området inte kan tillgodoses på annat sätt som inte tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk eller i vart fall i endast mindre omfattning gör det.”

Hos European Energy är besvikelsen stor.

– Vi anser att solparken utgör ett väsentligt samhällsintresse genom den stora tillförseln av ny grön el. Dessvärre har domstolen valt att helt eller delvis bortse från de argumenten, säger Peter Braun, landschef för European Energy i Sverige, i en kommentar.

Han fortsätter:

– EU har uttryckt att förnybar elproduktion ska vara ett övervägande samhällsintresse. Nu säger domstolen nej till ny grön el motsvarande 35 000 villors årsförbrukning av hushållsel och försvårar möjligheterna att påskynda den gröna omställningen.

Bolaget vill nu att miljöbalken ändras så det blir lättare bygga solparker på åkermark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079